انکر (میل‌مهار)

بازدید: 53 بازدید

انکر (میل‌مهار)

انکر یا میل‌مهارهای متداول در حوزه گودبرداری شهری جهت کنترل فشار جانبی خاک استفاده شده و در واقع سازه نگهبان را به خاک پشت گود می­دوزند. این مهارها سه بخش اصلی دارند:

قسمت گیردار: این قسمت از انکر برای تحمل بار استفاده می شود.

قسمت آزاد: این بخش منتقل‌کننده بار به انتهای مهار می‌باشد.

قسمت سر مهار: این بخش نیز منتقل‌کننده نیروی مهار به سازه نگهبان مورد نظر است. در شکل (2-1) مراحل گودبرداری با میل مهار نشان داده شده است.  اجرای مرحله اول گودبرداری. ایجاد گمانه برای میل‌مهار. قرار دادن میله و تزریق دوغاب پیش بارگذاری میل‌مهار تکرار چرخه مهار گذاری تا عمق نهایی گود ساخت پی

شکل (2-1) بخش‌های مختلف سیستم انکر در مهار گودبرداری

 

انکرها به دلیل پیش‌تنیدگی در زمان اجرا، در خاک‌ها و سنگ‌ها برای پایداری و مقاوم‌سازی اعضای سازه‌ای مانند دیوارها در نگهداری گود یا دال‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند و بعد از نصب در حفاری‌های اجرا شده، برای رسیدن به بار طراحی، پیش‌تنیده می‌شوند [[i]].

انکرها را با توجه به کارکرد و مقاومتی که دارند می توان به طرق مختلف دسته‌بندی کرد که معمولاً باتوجه به نوع عملکرد، نحوه و روش اجرای آن‌ها، مصالح به‌کاررفته در انکرها و چگونگی انتقال نیرو به توده خاکی یا سنگی، یکی از این روش­ها درطراحی استفاده می­شود.

در سازه­های شهری از انکرهای گروتی به همراه دیوارهای بتنی و شمع‌ها  بیشتر از سایر روش­ها استفاده می‌شود. انکرهای گروتی با نیروی پیش‌تنیدگی که در انها لحاظ می شود باعث انتقال نیروی کششی وارده از سازه‌ها به لایه‌های پشتی خاک شده تا سطح گسیختگی بحرانی را رد کرده و  مانع از ایجاد لغزش زیاد و تغییرشکل­های نامطلوب در خاک گودبرداری شده بشود [[ii]].

[i] FHWA. (1999). Ground Anchors and Anchored Systems. Federal Highway Administration

[ii] Xanthakos,.P..P.. (1991)..Ground.anchors.and.anchored.structures..John. Wiley.&.Sons

مطالعه بیشتر