دیوارهای دیافراگمی چیست؟

بازدید: 31 بازدید

دیوارهای دیافراگمی

دیوار دیافراگمی نوعی دیوار نگهبان پیوسته است که هم در مقابل بارهای جانبی مقاومت بالایی دارد و هم کارکرد آب‌بندی دارد. این دیوارها ازآنجاکه دائمی هستند پس از پایان حفاری نیز عملکرد سازه‌ای خواهند داشت [[i]].

مزایای استفاده از دیوارهای دیافراگمی به شرح زیر است:

– سرعت اجرای کار در دیوارهای دیافراگمی بسیار زیاد است

– درجه ایمنی کار در دیوارهای دیافراگمی بسیار زیاد است

محدودیت‌های استفاده از دیوارهای ذکر شده نیز به شرح زیر است:

در احجام کم، هزینه اجرای کار در قیاس با سایر روش­های متداول بسیار زیاد است، ولی در احجام زیاد هزینه کلی کار می‌تواند از. روش‌های ساده‌تر کمتر نیز باشد.

از سوی دیگر در این روش به نیروهای با تخصص بالا برای کار با دستگاه‌های موردنظر و سایر موارد نیاز است [[ii]]. امروزه دیوارهای دیافراگمی، به‌خصوص در مناطق متراکم شهری به‌طور گسترده‌ای مورداستفاده قرار می‌گیرد [[iii]]. حتی در پاره‌ای موارد به کمک پیش‌تنیده یا پس کشیده نمودن، سختی و مقاومت بیشتری به این دیوارها اضافه نموده‌اند [[iv]]. عموماً در طراحی دیوارهای دیافراگمی فرض می‌شود که خود ساخت دیوار به‌تنهایی سبب تغییر مکان و یا تغییری در فشارهای جانبی زمین و نیز فشار آب حفرهای نمی‌شود و تمامی تغییر مکان‌ها در طول حفاری ایجاد می‌شوند [7]. جهت ساخت دیوارهای دیافراگمی، قبل از شروع عملیات حفاری در طرفین محل گودبرداری، دو دیواره به ارتفاع تقریباً یک متر بنا می‌شود. این دو دیوار که دیوارهای راهنما[1] نامیده می‌شوند، برای تأمین یکنواختی و راستی خط گودکنی ایجاد می‌گردند. سپس عملیات گودبرداری با استفاده از بیل مکانیکی یا گراب[2]، با حفر مقاطع ناپیوسته به‌صورت پانل‌های یک‌درمیان انجام می‌گیرد [[v]]. ضخامت دیوارهای دیافراگمی بین 60 تا 150 سانتیمتر است. هر پانل حفاری، دارای طول 6 تا 9 متر در خاک‌های سخت و حدود 2 متر در خاک‌های سست و عمق 20 تا 50 متر است [[vi]].

[1] Guide Wall

[2] Grab

[i] Ou, C. Y. (2006). Deep Excavation: Theory and Practice. London, Taylor & Francis

[ii] پزشکی، علی (1392) روش‌های پایدارسازی دیواره‌های محل گودبرداری.” نشریه فنی تخصصی سازمان نظاممهندسی ساختمان استان اصفهان.

[iii] Puller, M. (2003). Deep excavations: a practical manual. Thomas Telford services 1td, London

[iv] SEI/ASCE Technical Committee Performance of Structures During Construction. (2000).”Effective Analysis of Diaphragm Wall”

[v] Ou, C. Y. (2006). Deep excavation: Theory and practice. CRC Press

[vi] Gil-Martín, L. M., Hernández-Montes, E., Shin, M., & Aschheim, M. (2012). Developments in excavation bracing systems. Tunnelling and Underground Space Technology, 31, 107-116

مطالعه بیشتر